Filmanmeldelse:
Hvidsten-gruppen filmen ramte plet ...
Anne-Grethe Bjarup Riis ramte plet med sin debut i rollen som instruktør af filmen om Hvidsten-gruppen,
hvor hun beviste en usædvanlig indlevelsesevne og omhyggeligt valg af skuespillere

Af Britt Bartenbach
Medforfatter til 7 bøger
om 2. Verdenskrig
 


Hvis man som publikum tror, at man skal se en film med masser af action, skuddramaer og voldsomme scener, må man tro om igen.

Filmen beskriver en flok såkaldte almindelige mennesker centreret omkring den gamle Hvidsten Kro ved Randers i det jyske hovedland, der går sammen om at give deres bidrag til en bedre verden.
 
Man oplever krofamilien, deres
naboer og kolleger tæt på
Man oplever krofamilien, deres naboer og kolleger tæt på - mennesker i deres modne alder og helt unge - der forarges over den danske regerings ydmygende knæfald for den tyske besættelsesmagt, og som ikke længere kan sidde med hænderne i skødet og se på, at de ikke længere er 'herrer i eget hus'.
Da kromanden Marius Fiil, som spilles fremragende og overbevisende af Jens Jørn Spottag, opsøges af den danske faldskærmsagent Ole Geisler fra det engelske SOE, som spilles af Mads Wille - skal der ikke megen overtalelse til at få Marius Fiil til at stille op.

Han indvilliger i at være primus motor i at danne en 'modtagegruppe' for nedkastede våben og sprængstoffer fra allierede fly, en aktion der i det virkelige liv var styret fra England af "Elefanten", den såkaldte 'røde godsejer' Flemming Juncker, som var øverste chef for modtagegrupperne i det meste af Jylland, sammen med den navnkundige nedkastningschef Jens Toldstrup (Jens Ingersøn Jensen).

Blev grebet af
begivenhederne
Filmens skuespillere blev selv dybt grebet af begivenhederne i filmen - hvilket tydeligt kom til udtryk i spillet, som fik ramt den djærve jydes temperament på fremragende vis.

Filmen er som nævnt ikke nogen action film, hvilket er befriende, og man slipper for belastende volds- og torturscener, som nutidens film ellers gør meget ud af at udpensle i mindste detalje.
 
Filmen giver
åndenåd og tårer
En spændende film, som går ind under huden og giver tilskuerne åndenød - og der var blikstille i salen til filmens sidste gribende scene, der efterlod publikum dybt berørte og med tårer, der ikke kunne tilbageholdes.
Filmen blev vist for pressen i Frederikshavns Palads biograf, hvor der var stående bifald efter forevisningen, efter at følelserne hos publikum var kommet under kontrol.

Filmen er
produceret
af Regner Grasten
Filmen er produceret af Regner Grasten - og er imponerende instrueret af debutant-instruktøren Anne-Grethe Bjarup Riis, som ser ud til at få flere instruktøropgaver i fremtiden for filmproducenten.
Ved presseforevisningen deltog udover instruktøren og producenten de to unge Thomas Ernst og Laura Winther Møller, som spiller søn og den mellemste datter til Marius Fiil, og som leverede et overbevisende spil - især var Laura Winther Møllers fortolkning af datteren Gerda rystende autentisk.
 
Filmen er
et kunststykke
Filmen er et kunststykke i form af, at man havde ramt plet i alle detaljer - så alle rekvisitterne var autentiske og resulterede sammen med de fine skuespilpræstationer fra alle de medvirkende til, at alt gik op i en højere enhed.
En stor cadeau skal også gives til chefrekvisitør Jacob Wirth Carlsen og hans fire medrekvisitører for grundigt arbejde, og i det hele taget til alle på produktionen for gennemarbejdet researcharbejde.
 
Vi giver herfra filmen
5 store stjerner
Vi giver herfra filmen 5 store stjerner og ville ikke blive overraskede, hvis filmen om Hvidsten-gruppen kommer til at indhente flere internationale priser.

SLUT